Yazar: | Prof. Dr. Mehmet Arslan |
---|---|
İncele: |
Tükendi
Gelince Haber VerOSMANLI SARAY DÜĞÜNLERİ VE ŞENLİKLERİ -3-
(Vehbî Sûrnâmesi – Sûrnâme-i Hümâyûn)
Osmanlı devrinde saray düğünleri ve şenliklerini konu edinen eserlere “Sûrnâme” adı verilir. Sûrnâmeler, şehzadelerin sünnet düğünlerini, padişah kızlarının veya kız kardeşlerinin evlenme merasimlerini, padişah çocuklarının doğumları vesilesiyle yapılan şenlikleri ayrıntılı bir biçimde anlatan eserlerdir.
Osmanlı Saray Düğünleri ve Şenlikleri serisinin üçüncü kitabı, Surnâme-i Hümâyûn olarak da anılan Vehbî Sûrnâmesi’dir. Eser, Sultan Üçüncü Ahmed’in şehzadeleri Süleyman, Mustafa, Mehmed ve Bâyezid için 1720’de yapılan ve 15 gün devam eden sünnet düğününü konu edinir. Seyyid Hüseyin Vehbî’nin mensur olarak kaleme aldığı eserin, diğer surnâmeler arasında hususî bir yeri ve ehemmiyeti vardır. Bu eser, o devirdeki kıyafetler, muhteşem gösteriler, esnaf alayları, verilen hediyeler açısından pek mühim olduğu kadar, günümüze en fazla nüshası ulaşan surnâmedir. Ayrıca Lâle Devri’nin bu muazzam düğünle başladığı da söylenir.
Prof. Dr. Mehmet Arslan tarafından titiz bir çalışma ile hazırlanan bu eserin önce geniş bir incelemesi yapılır. Daha sonra bilinen en eski nüshası olan İstanbul Üniversitesi’ndeki TY 6099 numaralı nüshanın Osmanlı Türkçesi’nden Latin harflerine aktarılmış transkripsiyonlu metni verilir. Eserin sonuna ise metinde geçen kişi, yer ve ıstılahların verildiği teferruatlı bir indeks eklenir.
Sarayburnu Kitaplığı markası ile yayınlanan bu nadide eser; tarih, edebiyat, folklor, sosyoloji, iktisat, devlet yönetimi gibi konularda ana kaynak hüviyetindedir. Osmanlı tarihi ve cemiyet hayatı üzerinde araştırma yapanların ve geçmişini merak edenlerin kütüphanelerinde bulundurması gereken evladiyelik bir eserdir.