Yazar: | Kollektif |
---|---|
İncele: |
Tükendi
Gelince Haber VerZor zamanların sultanı İkinci Abdülhamid Han’ın içte ve dışta gerçekleştirdiği dahiyâne siyasî manevralar kadar iktisat, eğitim, sağlık ve askerî sahadaki müteşebbis ve vizyoner kimliği de göz ardı edilemez.
Onun özellikle “Hamidiye” ve “Ertuğrul” isimleriyle anılan “marka” proje ve faaliyetleri, bu minvalde oldukça dikkat çeker.
Büyük sultan, memleket sathında yürütülen beşinci kol faaliyetlerine mani olmak noktasında da çok mahirdir.
Açtığı aşiret mekteplerinde Arnavutluk’tan Anadolu’ya ve Arap diyarlarına kadar oldukça geniş bir sahada yaşayan aşiretlere (Milli, Karakeçili vb.) mensup çocuklar tahsil görürken gençler ve orta yaşlılar da kurulan süvari alaylarında istihdam ediliyordu.
Kapağımıza taşıdığımız Ertuğrul Süvari Alayları da sultanın “ulu ceddim” dediği Ertuğrul Gazi’nin adını taşıyordu. Şüphesiz bu isimlendirmede Osmanlı’nın köklerine ve ata yurduna kuvvetli bir atıf ve sağlam bir irtibat söz konusuydu. Bu noktada bakış açısını daha da derinleştiren Abdülhamid Han, bu sefer de sadece Karekeçili aşiretinin mütedeyyin, civanmerd, güzel ahlâklı ve sadık gençlerinden Söğütlü Birliği’ni kurdu ve istirahata çekildiği odanın bekçiliğini onlara emanet etti.
Dosyamızın dikkate şayan yazılarından biri de dedesi, vaktiyle bu hususî birlikte vazife yapmış yazarımız Ahmet Sarbay Bey’in büyüklerinden dinlediği hatıralar.
Bu anekdotlar arasında tarih kitaplarına geçmemiş detaylar da var. Karakeçililerin o günkü reisi, Hacı Bekir Bey’in unutulmaya yüz tutmuş hatıralarına dair yazımız ise tam bir “Yedikıta ile Yerinde Tarih” klasiği mahiyetinde.
Bekir Bey aşirete mensup gençlerin merkeze gönderilmesini sahada organize etmiş, hatta konuya dair risale dahi yazarak hükümdarın bizzat iltifatlarına nail olmuştu. Her sene Söğüt’te şenlikler düzenlenirken Bekir Sıddık Bey’in kabrinin nisyan köşesine terk edilmiş görüntüsü yürek burkuyor doğrusu... İstifadeler diler, Berât Kandili’nizi tebrik ederiz.
Konu Başlıkları: Sultanın Sadık Muhafızları Ertuğrul Süvari Alayı/Osman Doğan; Saraydan Cepheye Bir Hassa Askerinin Hatıraları/Ahmet Sarbay; Biri Çekmiş Diğeri Resmetmiş ‘Zonaro’lar/Tuna Ser; Karakeçili Aşireti Reisi Hacı Bekir Sıddık Bey/Selim Mirzaoğlu; Suların Efendisi Zemzem-i Şerif/Veysel Sekmen; Yüksek Hızlı Trenlerin Öncü Hikâyesi Shinkansen/Tuna Ser; Bir Müstensihin Kabul Olan Duası/Arif Tunç; Savaşın Yıkım Gücü Gri Yüzü/Tuna Ser; Selçuklu’dan Osmanlı’ya Asırlık Gelenek Tuğrul Bey’in Sarığı/Prof. Dr. Halil İbrahim Gökbörü; Amerikalı Elçi İslâm’ı Savunmak İçin Ahmed Cevdet Paşa’dan Yardım İstemişti/Yasin Odabaşı; Devrinin Allâmesi Antepli Mütercim Âsım Efendi/Mustafa Karadaş; Camiler ve Hikâyeleri/Ahmet Sarbay…